傳播系轉學方法

2020年5月25日 13:27
大家好,我原本有海華個人申請嘅offer,係社會學offer。但幾個月嚟屋企人都擔心前路問題,我都有動搖想轉去廣電系/大眾傳播相關科目。諗住以後可以從事電視台節目/記者相關工作。 我已知嘅方法有: 1. 放棄offer下年再報 2. 今年入僑大先修部 3. Take offer再轉系 唔知我有冇錯呢?如果有師兄師姐有經驗可以分享下,有冇邊個方法係建議呢? ———————————————— 原本想讀社會學都冇咁介意搵工,諗住去吸收知識(我知係有啲離地🙈),但依一年實在有太多變動,所以好似不得不考慮工作的重要性。 唔知傳播系係咪台灣/香港都易搵工啲呢?
111
回應 30
文章資訊
1 篇文章0 人追蹤
Logo
每週有 17 則貼文
共 30 則留言
香港城市大學
1,2可同時進行 3如果轉唔到要局住讀4年,或考慮輔修。
唔建議2 等於讀多年F.6
B1 B2 多謝大家建議 因為我已經係香港讀咗2年hd(唔相關科目),唔想用得越嚟越多時間咁, 所以我自己想用第3個方法轉到,但因為我有offer間學校係冇傳播類嘅系,所以冇得輔修或雙主修,我要轉呢科就一定要轉學校+轉系一齊進行。
B3 應該係直接考轉學考? 大傳印象中轉返大一都係考傳播理論 唔算難,買本書讀下就得
B4 係,想考轉學考,不過咁做係咪都要用多一年?即刻如果成功就下年可以讀大傳大一咁
B4 唔同科系應該要降轉 你大一讀社會學+申請轉學,一年之後大二就轉去大傳讀大一 建議你可以check定有邊D科目轉學後可以抵免e.g 中文/英文/通識 你大一就儘量修曬呢D非專業必修先,轉過去就可以唔洗修多一次~ 其實你仲可以用校際選課,走去你目標間學校度修大傳系D堂,同D老師講明我出年想轉過黎,通常都會俾你修! 如果D老師識識地你,你轉過去都容易D~(到時仲可以唔洗修多次~
B6 明白了,謝謝你! 我都考慮過用社會學轉校(搵一間有大傳同社會學),然後輔修/雙主修大傳,但驚能力應付唔到同廷畢問題,到時都可能都要5-6年先畢到業?係咪唔太建議呢個方法?
B6 原來可以去讀定某啲堂,咁幾好喎!不過我offer學校係台中,但我想轉去台北個邊嘅大傳,應該做唔到兩邊走咁
B7 香港人辛苦D既話大部分雙主修絕對可以4年畢業(如果唔洗實習/畢製的話),之前都識人政治+business都可以4年😂 大傳系最後一年要畢製, 呢個組合可能要5年先畢到業...輔修就唔建議,無咩實際效用... B8 gum真係有少少輸泄,我有香港朋友係想轉系,校際選課選左幾堂佢想轉既,搞到人地成個系都知佢想轉過去,最後真係轉到😂
B9 如果要雙主修應該要預計5年,唔知社會學+大眾傳播有冇優勢呢,不過咁就唔冼唒咗大一學嘅野同有2個科目嘅degree 。 不過睇過人分享,轉校讀大二,要大三先可以申請雙主修,因為話要在校成績申請雙主修,所以可能大三先可以開始讀雙主修個科,咁樣做可能要延畢更耐時間。 係呀,個陣報名無考慮到呢方面..如有係大一用校際選科係台中讀定大傳嘅某啲堂,大二再轉去台北個邊大學嘅大傳,唔知咁樣又實唔實行到或者可以抵免呢?定啲大學應該唔容許咁樣利用佢吔資源
匿名
這則留言已被刪除
這則留言已被用戶檢舉含「交換個人資料」的內容。
B10 印象中--科目名要完全一樣先可以抵免(e.g 傳播理論抵傳播理論 係要在校成績先可以申請雙主修,但如果你第一年已經開始跨校選埋大傳系堂,就可以抵免更多堂(雖然有限制最多可以抵免幾多,不過你都可以計下)
B12 好啊唔該唒!不過跨校唔知實唔實行到,始終我第一年間大學係台中
世新大學
3 好似好難要同台灣人爭轉學考
B14 係呀我知,但到時試吓,唔得就再諗辦法或者照讀(本身個科都係我興趣,只係擔心出路問題)依家環境咁多變動都好迷惘🙈
中國文化大學
我自己係轉學考 僑生去轉學考係冇特別看待 只要考得好攞頭一二就好簡單揀自己入嘅系 考完 勤力少少暑修再寒修就可以正常畢業
香港城市大學專上學院
可以報單獨招生
B16 唔該晒,我知要好努力先爭到頭一二 B17 因為我已有海華offer,仲可以單獨招生?(係7-8月?)同埋係咪單獨招生嘅學校選擇會少啲?
香港城市大學專上學院
B18 因為係自己報間大學 我諗可以 間間大學截止報名日期都唔同 詳情可以睇
義守大學
不知道你有沒有聽過 小時不讀書 長大當記者
B19 因為我都睇過,有啲大學係唔接受已有海華offer嘅人再申請。but thank you! B20 有😂我知道記者也是很辛苦的工作。其實我也還沒有決定以後的職業哈哈
我同你嘅情況差唔多一樣,被私立大學錄取咗廣電系因為學雜費太貴了,屋企又係特別負擔得起,所以都想轉學校同轉系😭最壞打算年尾重新報過,留多一年係香港做兼職儲夠錢再過台灣讀。
香港樹仁大學 新聞及傳播學系
擔心前路然後轉做記者?! 走啊師妹!除咗金融地產國際輕鬆少少(真係少少),呢行唔係人做架,唔好入來啊😨😨😨😨😨😨 利申新聞系畢業,已轉行
佢地規定了被海聯收咗,就唔可以報其他學校,除非先入學已錄取的學校,再申請轉學考;如果唔係就留係香港等第二年重新報過。尼個真係好勾爆頭,好難解決問題。
B22 即係你諗住reject offer?留港一年出年先去?我都諗過,只不過驚自己gap一年會無所事事(冇自制力) B23 因為相比社會學冇相對職業出路,大眾傳播可能叫做有出路啲?有相應工作範籌(未必好前景,但好似都容易啲搵第一份工)我都知好辛苦啊... 因為我依家offer就得社會學,但為搵工點都諗住轉系/雙主修,有諗過雙修社工,兩科叫做同area,但社工牌香港又未必認受 B24 係呀,所以一係轉學考,一係下年再報。因為我已經讀咗2年high dip ,又唔想再遲多一年,所以想take offer。你有冇諗住轉咩系啊?
B25 因為我係今年dse考生,重新報明年嘅應該冇問題,如果等多一年過去嘅話,我會報返國立學校嘅觀光同語言嘅系 錢方面可以減輕好多。一直想讀廣電但私立嘅學雜費實在太貴,貴國立一倍價錢,所以盡量都唔會報私立大學。
B25 讀傳播嘅話,報讀該科最好有自己嘅作品集,勝數可能大D,上網睇過果邊轉學考幾難下有D學校會考古題,國文和英文,該科相關理論等等。睇你考嘅學校係比較好的,還是唔出名的,例如:世新的傳播系在台是最top出名的,那就比較難入吧。可以參考下往年佢地轉學考會考嘅相關材料,可能會幫到你。
B25 多謝你分享,我依家都諗緊轉咩科,我之前冇接觸過傳播媒體嘅野,所以都冇咩作品集..
B28 我唔清楚台灣傳播係咩形式,但香港傳理Communication同Creative Media分得幾開,Commu夠分就入得,Media主要睇Profiolio。Media實用性會比較高同有趣啲。 感覺上香港做社工可能穩陣過Media。 p.s. 本身傳理系轉去台灣讀allied health,收過CityU CM offer。
B29 多謝你解釋,係呀社工我都有興趣,只不過依家香港冇任何offer,台灣有社會學offer,可能到時轉去/雙主修社工,但係牌照真係唔知點轉返香港🙈如果唔認可,返到香港未必做到社工..如果台灣又搵唔到社工做,就好似讀個社工degree 嚟冇用咁..