國立交通大學

台灣學歷在香港不存在認受性問題

6月28日 09:55
我思考點解咁多香港人鐘意講台灣學歷係香港認受性不高,其實同台灣學校本身沒太大關係,最主要原因都係去台灣既香港人都係dse考好撚低分,令到台灣成為香港差生集聚的一個地方,自然比到香港HR一個不好的印象。 港大中大科大之所以優秀,並不是學校本身優秀,是學生優秀,學生在業界的表現都得到外面的認可,從而令到學校聲譽變得更良好。咁你台灣畢業,本身學習能力唔強,係台灣又混混噩噩玩左四年,返到黎香港自然鬥唔過D香港本土大學既畢業生,只能做D濕鳩工,丟晒台灣學歷的臉。 所以你失敗千奇唔好怪罪台灣學歷,台灣學歷認受性從來都沒有問題,怪返你自己唔爭氣啦唔該。 仲有,所謂認受性唔係只有學歷決定的,還有工作經歷、GPA、英文能力、社團經歷、證書、獲獎證明等等,總的來說係你成張cv睇上去夠唔夠勁。搵工就算攞到面試機會,面試哥陣的表達能力、氣質、談吐、長相和行為舉止都會影響你是否被錄取。如果你單純問我台灣學歷在香港的認受性如何,會唔會將來好難搵工,我真係答你唔到。
28
留言 108
文章資訊
Logo
每週有 19 則貼文
共 108 則留言
國立清華大學
我一直都講,台灣學歷根本冇問題,只要你考到上頂大,問題係分母分子問題,只有少部份人會上到頂大,其他大部份都係讀啲廢學校,梗係冇認受性啦大佬,如果你今日系臺大神科畢業,你同我講冇認受性?所以講冇認受性嗰啲唔係讀咩xx科技大學, 就係讀台灣人都唔想讀嘅大學
國立政治大學
但大家對認受性個定義係乜先? 政府工收唔收? HR screen CV時留唔留你? HR screen CV時就算見到台大都唔一定叫你黎interview係常有嘅事。 除左邊間大學之外,台灣好多唔practical嘅系,讀左嗰d梗係難搵工啦。
匿名
此帳號疑似異常
官方正在進行身份確認
B1 唔好攻擊人地學歷 你讀,新竹清華就好叻咩? 就可以睇唔起其他去台灣讀書的香港人咩? 係香港學生睇唔上,你先有機會讀 新竹清華一個系一年得幾個位俾香港學生 成間大學一年先收得幾十個香港學生 如果新竹清華係香港中學生心目中比得上 港大 中大 科大 理大 城大 而有去考新竹清華 你入鬼到新竹清華咩? 甚至香港學生有 浸大 嶺大 都大offer都唔會來台灣讀所謂 頂大
國立臺灣大學
其實台灣本地都係咁姐 你唔係熱門科系 又唔係頂大四中之類大家聽過既學校 都好難過大公司書審 唔係台灣人都唔會洗研 唯有自己多做兩份實習 學多d技能加下分
匿名
此帳號疑似異常
官方正在進行身份確認
B2-1 你可以話HR膚淺唔識貨 但現實係人地唔認同,就變左係你自己「曲高和寡」 調返轉咁諗 台灣收香港學生讀大學都唔係第1、2年 1950年起就有招收香港學生 點解呢幾十年來,台灣的大學 即使係頂大,都吸引唔到優秀的香港學生去報呢?
國立清華大學
B3-1 M107的各位同學被岀賣了喔
這也是他做的好事ㄛ 大家小心重慶撚,吳先生快啲看醫生
匿名
此帳號疑似異常
官方正在進行身份確認
B4 B0 無論你個人有幾愛台灣都好 希望你俾意見時都要以香港後生仔的利益擺首位 呢個時勢仲叫人去台灣讀書係咪推人落火坑? 想畢業留台, 今時今日,無論HF169定HF171都已經好難 將來第時,只會越來越難。 而家台灣方面趨勢係認為「一國兩制」已改變做「一國一制」,香港=大陸,對大陸人同香港人唔再要有區別來保証台灣的安全、防止放香港人入台灣滲透 到時一車車香港學生係台灣畢業,又重複留台搵唔到工,返香港又無認受性,不如一早留香港讀/去第二到讀
99% agree 因為收生制度嘅關係,就算係台清交成政都有一啲dse 10分都無嘅人碌到入去,或者係性格特別嘅學生唔洗面試就成功入學,喺香港你入神科除咗分數夠之外,面試表現都有一定要求。 而且大多學校/教授都會對僑生鬆手啲/容忍度高啲,例如無雙二一而係雙三二,樓上高醫仔仲未比人踢走就喺例子,自然啲HR就容易覺得台灣返嚟唔係無料就short嘅。 Btw 1% not agree 嘅原因係 香港人骨子裡都係崇洋媚外,某啲HR見到浸完鹹水就出曬水,California American University同 University of California當一樣嘅嘢,將陽明大學、大連理工當野雞,然後南開大學同開南大學撈埋一齊。
國立政治大學
如果我喺HR呢,見到間我唔識嘅學校我就一定會喺QS嗰度查吓嘅。見到排名就只知咩料
匿名
此帳號疑似異常
官方正在進行身份確認
香港讀,你搵winter/summer intern或者part-time placement甚至suspend 半年1年做full-timr placement 都容易。始終香港多MNCs,台灣就算係台北都無香港咁多MNCs。台灣office往往係report to Singapore/ HK/Shanghai APAC HQ 你話祟洋都無計,鬼叫英文係通用語言,歐美多大公司、好學校。外國讀,起碼叫浸過鹹水、見識過異地文化、係外語環境生活幾年。台灣讀你有咩特別?更唔好講台灣的大學係中文授課,畢業的英文要求得Ielts 5.0-6.0。
香港一d稍高人工的工,比如MT, Management traniee/ GT, Graduate trainee 有無台灣畢業的學生apply到啊? 更唔好講top tier,Bulge Brackets/MBB consulting firms/ magic cicles之類的金領工 有無認受性,唔係你話有就有的,都要睇其他人、多數人點睇
去台灣讀,係香港得 CS EE OT MLS呢少數majors係等同香港/外國畢業。
國立清華大學
重慶撚又嚟啦,大家都係一齊檢舉佢,惡意重複張貼
國立清華大學
對唔住,我DSE真係好低分🥺🥺Best 5 得25
sticker
銘傳大學
已檢舉重慶
B11-1 難道你係重慶姐的粉絲?
香港浸會大學
一個香港嘅HR,正常都唔會清楚台灣嘅大學體系,分分鐘連台成清交政都唔知,見到國立清華大學會當係中国清華翻版嗰啲,又點會知邊啲係神科 如果係一個HR小薯要screen CV,見到個喺台灣讀大學嘅,好可能會因為唔清楚佢大學咩料而篩走佢,根本唔會睇到佢有咩其他經歷 就算香港,一個fg CUSUS degree畢業,就算佢做過SU 主席,又有幾多公司會請?HR小薯敢唔敢遞佢份CV上去?(no offense+其實唔知CUSUS有冇SU) 所以問題唔係出喺台灣嘅大學(當然上面都有人講咗非英語教學),而係香港嘅HR唔識,可以話佢孤陋寡聞,但同時佢地都冇必要/義務去了解台灣嘅大學
中國文化大學
重慶呢位係咪比大L意見啊?
義守大學
B1-4 你嗰間都好似麻麻哋
國立臺灣大學
對唔住,dse best 5得21🥲 好L低
東吳大學
best 5 26對唔住考太差lor 不過嚟台灣就冇諗住返香港喺真嘅
匿名
這則留言已被刪除
已經刪除的內容就像 Dcard 一樣,錯過是無法再相見的!
通報 📢 好像有人對這篇文章有新想法唷,快來去看看!
其實啱㗎,學校有幾勁都係睇學生,淨係收勁嘅人咪好勁囉,之後一直循環落去。 不過我唔係好明點解幾乎每個讀本地學校嘅香港人都話考得差先去台灣讀,呢個point同你話所有 國人都係冇禮貌一樣咁戇鳩,定係想攞優越感?
國立清華大學
上面有個政治大學擺明係藍 果然人一藍腦就……
國立臺灣大學
其實今時今日大把dse十幾分經asso/hd入三大,所以dse分數其實唔駛睇得太重,低分亦都唔代表學生差,亦都唔駛將三大睇得咁矜貴,除非嗰啲要直入嘅神科...
匿名
此帳號疑似異常
官方正在進行身份確認
B0 B1 B24 投票結果如下,歡迎諸位投票或留言討論
B11-2 無錯,這幫人口口聲聲說別人不是理性討論 實際上自己只會抹黑、用政治顏色幫你戴五毛/藍絲的帽子、檢舉.....來滅聲 如此行徑與小粉紅何異?
國立臺灣大學 職能治療學系
B25-7 我唔選擇留香港讀OT,來台灣讀有我個人規劃,亦都無諗過成世踎喺象牙塔,而我都得到想要嘅效果,亦都幾鍾意台灣呢個地方,好多嘢唔係單單睇錢同名利。 你成日share好多台灣人工低、認受性低嘅資料,又叫想返香港嘅同學分享佢哋嘅故仔⋯⋯我個人反而有興趣了解點解你咁憎台灣?你咪經歷過啲乜?佢地話你讀高醫,點解你又唔返去香港讀呢?不如你同大家分享你嘅故仔,等大家了解下,可能對你無咁大怨念。 用咁多時間蒐集資料打一大段嘢、咁多心機買account玩穢土轉生,仲要以一當十,單純想幫人咁簡單?定係由始至終,你都走唔出自己嗰關?
B7-1 我覺得佢講嘅好多野都係事實喎,但係相較之下閣下除咗人身攻擊之外又提出到d咩實質嘅反駁 即係嚟到台灣呢個咁自由嘅地方提出下質疑都唔得嘅,咁我覺得去中國讀書會比較適合你 定係你就係個班質素差嘅學生,靠住僑生管道上左大學,比佢咁啱講中曬所以嬲嬲豬?