覺唔覺唔比交換個人資料好唔合理?

8月7日 15:47
論壇係就係本來就用黎討論,都明Dcard唔希望因為share 自私group嘅link導致呢度流失人氣。 但係好多需要交換個人資料嘅情況就係要講唔公開得嘅私人嘢,例如最近好多人要夾隔離酒店,唔通要公開幾號邊間酒店比全世界知咩,冇理由呢種情況唔可以交換資料架喎。 所以要ban自私group可以,但係如果係只係交換特定個人嘅資料黎討論啲唔公開得嘅嘢,我覺得冇問題。就算要規定,都應該明文規定咩情況得(例如隔離酒店),咩情況唔得(例如如果係普通問嘢,升學前景呀,學校點呀呢啲大家都應該知嘅嘢),唔係咩都禁止。 大家讚唔讚成?
5
留言 13
文章資訊
25 篇文章21 人追蹤
共 13 則留言
朝陽科技大學
m記冇得食豬排飯你咪去茶記囉😅
香港自己去創論壇啊!
國立臺北科技大學
你都會講論壇是用來討論,沒有打算讓你們用來夾份租酒店,網絡上甚麼人都有,就算大部分是好人,只有小部份是壞人都有風險,發生甚麼事情,哪怕只有一件都嫌多,Dcard這樣做就是為了保護大家的人身安全,你當然覺得不好,因為真發生甚麼事的時候,被口誅筆伐的不是你。
雪梨大學
中國香港安份一點
輔仁大學
弘光科技大學
其實依家有開新功能可以私聊☺️
弘光科技大學
B6-1 oh sorry@@ 無留意到呢度唔得 不過其實都可以開google問卷留低聯絡資料~
匿名
此帳號疑似異常
官方正在進行身份確認
覺,但無計