香港浸會大學

想讓大家都能學會看廣東話!

2021年2月15日 01:58
沒什麼只是比較無聊哈哈。希望有香港/澳門人在台灣板留言的時候,大家不會看著一堆中文卻一頭霧水😆會看也很厲害了吧😙順便宣傳一下廣東話,如果大家有香港/澳門的朋友也許更容易明白對方的意思喔!我會說一些口語,加上一些例子,不明白的可以問,有想知道的也歡迎問喔! 大家有興趣我再講多一點 如果看到有錯的也可以告訴我哦🤣
imgur
imgur
單字/詞語: 眼=眼睛 耳仔=耳朵 鼻=鼻子 嘴=嘴巴 細=小 一對=一雙 冇=沒有 唔係=不是 係=是 唔知道=不知道 改咗=改了 做咗=做了 入去=進去 樽=瓶 估=猜 靚=漂亮 靚女=美女 靚仔=帥哥 朝早/朝頭早=早上 晏晝=中午 夜晚=晚上 早晨=早上好 早唞=晚安 瞓覺=睡覺 最後送幾句常用句子: 點呀!你講唔講呀宜家?▶️怎樣!你講不講呀現在 呢個幾錢?▶️這個多少錢? 你今天吃了什麼?▶️你今日食咗咩? 或者 你今日食咗乜? 九唔搭八🙄▶️牛頭不對馬嘴(沒條理的意思) 收聲啦▶️閉嘴啦 好嘈▶️很吵 話我知▶️告訴我 練習:(可以留言告訴我答案喔!) 廣東話換普通話 1.你係唔係飲咗我樽水? 2.記唔記得今日晏晝食咗咩? 普通話換廣東話 1.你今天要不要吃飯? 2.她的鼻子好漂亮!
愛心
18
留言 13
文章資訊